Kedua-dua Pakatan, pemimpin BN tidak bersetuju dengan skim potongan gaji PTPTN

PETALING JAYA: Ahli politik dari kedua-dua belah pihak memanggil untuk mengkaji semula skim pembayaran balik Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN).

Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata, “Saya percaya kita perlu membayar hutang kita, tetapi bayarannya wajar, tidak membebankan … terutamanya kepada mereka yang telah membayar pinjaman dengan tepat pada masanya. ”

Dalam klip video di laman Facebooknya pada hari Khamis (6 Dis), Syed Saddiq berkata beliau menerima maklum balas mengenai skim itu yang dikenali sebagai “potongan gaji berkala” dan akan membangkitkan perkara ini di Kabinet mesyuarat pada hari Jumaat (7 Disember).

Pengerusi PTPTN, Wan Saiful Wan Jan mengumumkan bahawa peminjam akan melihat gaji mereka ditolak setiap bulan untuk membayar pinjaman pelajaran mereka.

Skim ini hanya akan dikenakan kepada mereka yang berpendapatan di atas RM2,000, dengan potongan antara 2% dan 15%, bergantung kepada kedudukan gaji.

Dalam satu kenyataan bersama oleh tiga ahli parlimen DAP – Ahli Dewan Undangan Negeri Dusun Tua, Edry Faizal Eddy Yusof, Ahli Dewan Undangan Negeri Ketari, Young Syefura Binti Othman dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kampung Tunku, Lim Yi Wei, berkata bahawa banyak orang telah memberitahu mereka bahawa skim potongan akan menjejaskan pembayaran semasa mereka rancangan.

“Skim ini boleh menjejaskan pendapatan boleh guna mereka, dan mungkin membebankan lagi kewangan mereka,” kata mereka.

Ketua Pemuda PKR Akmal Nasir berkata perkara itu perlu dipertimbangkan semula, dan perjanjian antara PTPTN dan peminjam perlu dikaji semula.

“Saya berharap PTPTN akan melambatkan pengumpulan PGB dengan segera,” katanya dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa beliau akan bertemu dengan Wan Saiful untuk mencari pendekatan yang lebih baik mengenai perkara itu.

Ketua Pemuda Umno, Datuk Dr Asyraf Wajdi Dusuki juga meminta semakan skim itu.

Beliau menyeru kedua-dua Wan Saiful dan Menteri Pelajaran Dr Maszlee Malik untuk “kembali ke dunia nyata”.

“Hentikan bulan madu, dan sudah tiba masanya untuk memenuhi janji-janji yang dibuat.”

Dalam siaran Facebook, beliau berkata skim pembayaran PTPTN yang baru akan menentang manifesto Pakatan Harapan dan Bajet 2019.

Sementara itu, ahli Majlis Pemuda MIC Arvind Krishnan berkata pengumuman Wan Saiful jelas menunjukkan kekurangan pemahaman dan empati terhadap realiti tenaga kerja, terutama kumpulan B40 (lebih rendah 40%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *