Berita Hari Hari

Berita Sensasi Luar Dan Negara

Wabak Virus Corona

Wabak Virus Corona

 

Wabak virus Corona yang bermula di bandar Wuhan, China dikatakan sebagai ujian senjata biologi China yang bocor. Berita itu datang dari pakar perang biologi Israel bernama Dany Shoham.

Adalah diketahui bahawa Wuhan mempunyai dua makmal yang berkaitan dengan program bio-warfare. Dany Shoham, bekas pegawai perisikan tentera Israel yang telah mempelajari perang bio Cina, mengatakan bahawa institut itu dikaitkan dengan program senjata biologi rahsia Beijing.

“Makmal tertentu di institut ini mungkin terlibat, dari segi penyelidikan dan pembangunan, di China [senjata biologi], sekurang-kurangnya berdasarkan jaminan, tetapi bukan sebagai kemudahan utama,” kata Shoham kepada The Washington Times.

Shoham berkata, kerja-kerja senjata biologi telah dijalankan sebagai sebahagian daripada penyelidikan sivil-ketenteraan yang berkembar dan sangat dikelaskan. Shoham adalah doktor dalam bidang perubatan mikrobiologi. Beliau adalah penganalisis perisikan tentera kanan Israel untuk peperangan biologi dan kimia di Timur Tengah dan di seluruh dunia, dengan pangkat letnan kolonel.

China sendiri sentiasa menafikan mempunyai senjata serangan biologi.

Bagi kebanyakan warganegara China yang berhujah bahawa virus itu adalah senjata dari Amerika Syarikat untuk melumpuhkan China selepas kehilangan Perang Perdagangan.

 

Coronavirus adalah sekumpulan virus yang menyebabkan penyakit dalam mamalia dan burung. Pada manusia, virus menyebabkan jangkitan pernafasan yang biasanya ringan termasuk bentuk yang biasa tetapi jarang seperti SARS dan MERS boleh membunuh. Dalam lembu dan babi mereka boleh menyebabkan cirit-birit, sedangkan di ayam mereka boleh menyebabkan penyakit pernafasan atas. Tiada vaksin atau ubat antivirus yang diluluskan untuk pencegahan atau rawatan.

Coronavirus adalah virus dalam Orthocoronavirinae subfamili dalam keluarga Coronaviridae, dalam urutan Nidovirales. Coronaviruses menyelubungi virus dengan genom RNA tunggal terkandas positif dan dengan nukleocapsid simetri heliks. Saiz genom koronavirus berkisar antara 26 hingga 32 kilobases, yang terbesar untuk virus RNA.

Nama “coronavirus” berasal dari corona Latin, yang bermaksud mahkota atau halo, yang merujuk kepada penampilan ciri zarah virus (virion): mereka mempunyai pinggiran yang mengingatkan mahkota kerajaan atau corona matahari.

assui

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *